You are here
Home > K-POP > [TEN ISSUE] Hit oleh pelbagai kes sepanjang tahun lalu, bolehkah YG Entertainment mendapatkan kembali kemuliaannya?

[TEN ISSUE] Hit oleh pelbagai kes sepanjang tahun lalu, bolehkah YG Entertainment mendapatkan kembali kemuliaannya?

YG Entertainment, yang melanda banyak kes pada tahun 2019, nampaknya perlahan-lahan mahu memulihkan imejnya pada musim bunga tahun 2020. Pada awal tahun 2019, para peminat terkejut dengan kes Burning Sun yang akhirnya mendedahkan kes berkaitan yang lain, seperti pelacuran, dadah dan lain-lain. Walaupun kes ini tidak sepenuhnya membawa YG ke ambang krisis, ia seperti berdiri di kiub ais yang tidak tahu apabila ais akan pecah. Sementara itu, YG mula secara aktif memberi pengumuman secara perlahan mengenai kemunculan artis yang akan menjadi senjata mereka, seperti BIGBANG, PEMENANG, BLACKPINK, TREASURE, dan lain-lain. YG nampaknya melepaskan semua harta yang dia ada. Malangnya, tidak mudah untuk melakukannya dengan cara mereka biasanya menggunakannya.

Sejak tahun lepas, YG telah mengejutkan orang ramai dengan pelbagai kes yang menyeret nama artisnya. Bermula dari Seungri BIGBANG, yang dituduh melakukan pelacuran, pengelakan cukai, perjudian, dan sebagainya, menjadikannya meninggalkan kumpulan BIGBANG yang telah menaikkan namanya.

Yang Hyun Suk, bekas Ketua Pegawai Eksekutif YG Entertainment, juga disyaki melibatkan diri dalam perjudian dan transaksi mata wang haram dengan Seungri. Beliau juga meletak jawatan selepas dituduh mengugut saksi untuk menghapuskan fakta dalam menutup kes dadah yang dilakukan oleh B.IKON pada 2016 yang lalu.

B.I iKON meninggalkan kumpulannya selepas namanya dikatakan telah menggunakan dadah, tetapi pada masa yang lalu, B.I diisytiharkan negatif dalam keputusan ujian dadahnya. Daesung BIGBANG juga disyaki menjalankan saluran hiburan yang digunakan untuk maksud menyalahi undang-undang, tetapi dia didapati tidak bersalah.

YG Entertainment juga menjalankan siasatan berkaitan cukai, yang seterusnya menjadikan harga saham turun dan terus memboikot semua artis. Kepercayaan orang ramai terhadap YG telah merosot dan imej YG berada di ambang keruntuhan. Malah, perniagaan lain seperti makanan, solek dan fesyen juga berada dalam keadaan yang membimbangkan.

 
Di bawah keadaan ini, YG nampaknya mengeluarkan ‘kad’ yang dapat membantu dia meraih kemenangannya. Salah seorang daripada mereka dengan kemunculan artis-artis. Pada bulan Januari dan Februari, YG mengeluarkan album comeback SECHSKIES dan iKON, tetapi pencapaian mereka masih jauh di bawah jangkaan. Walaupun demikian, YG masih mempunyai BIGBANG, PEMENANG, BLACKPINK dan KERAJAAN yang dijangka dapat mencerahkan imej YG pada masa akan datang.

그룹 위너, 블랙핑크 / 사진제공=YG엔터테인먼트
WINNER, BLACKPINK / YG Entertainmen

PEMENANG, yang mempunyai fandom besar dan pengaruh muzik yang kuat di kalangan orang ramai, telah mengeluarkan penggoda yang menandakan kemunculan semula mereka. WINNER sendiri telah mengumumkan pembebasan album penuh ketiga pada 9 April dengan judul Remember. PEMENANG telah berjaya mewujudkan gaya muzik yang tersendiri dan memerintah carta muzik dengan lagu REALLY REALLY, LOVE ME LOVE ME, SETIAP, JUTA, AH YEAH, dan lain-lain. Sekarang perhatian orang ramai memberi tumpuan kepada gaya muzik baru yang akan dibuat oleh PEMENANG melalui album yang mereka akan melepaskan tidak lama lagi.

BLACKPINK juga dikhabarkan untuk bersiap sedia untuk kemunculan semula mereka. Sebelum ini, YG mengumumkan bahawa BLACKPINK akan membuat kemunculan semula Mac ini, tetapi nampaknya kemunculan semula mereka harus ditangguhkan kerana penyebaran virus COVID19 dan pelbagai masalah lain. Walaupun kemunculan semula BLACKPINK telah ditangguhkan, peminat dapat sedikit gembira dengan berita bahawa BLACKPINK akan tampil dengan penyanyi Lady Gaga untuk lagu Chromatica. BLACKPINK adalah kumpulan yang bukan sahaja mempunyai pengaruh yang besar terhadap muzik, tetapi juga dalam pelbagai bidang seperti solek dan fesyen, jadi kemunculan semula sangat dijangka oleh peminat.

Pada 11 Mac, YG juga mengumumkan bahawa G-Dragon, T.O.P, Taeyang dan Daesung telah melanjutkan kontrak mereka dengan YG Entertainment. Ini menunjukkan bahawa BIGBANG akan membuat kemunculan semula. Walaupun YG belum mengumumkan lebih banyak maklumat tentang jadual comeback, tetapi nampaknya BIGBANG akan menyambut peminat tidak lama lagi melalui muzik baru tahun ini. Hanya dengan membuat pengumuman mengenai pembaharuan kontrak BIGBANG, YG dapat menaikkan harga sahamnya kepada 750 won (2.96%).

그룹 빅뱅 / 사진제공=YG엔터테인먼트
BIGBANG / YG Entertainment

Tetapi ia tidak kelihatan seperti masa yang sesuai untuk BIGBANG untuk membuat kemunculan semula. Benar, BIGBANG diiktiraf kerana telah membawa banyak perubahan kepada genre muzik K-pop, tetapi terdapat banyak respons yang tidak mahu mereka meneruskan aktiviti seni mereka. Sebabnya, semua ahli BIGBANG selain Taeyang telah disyaki melakukan perbuatan yang menyalahi undang-undang. G-Dragon dan T.O.P disyaki telah menyalin ganja dan menerima perkhidmatan istimewa ketika menjalankan tugas tentera, sementara nama Daesung secara ringkas diseret ke dalam kontroversi atas pelaksanaan kegiatan haram di gedung miliknya.

Lebih daripada itu, nampaknya para seniman YG masih menunjukkan sikap yang tidak membawa kepada refleksi diri dan penyesalan. Ini dapat dilihat melalui pengeposan T.O.P BIGBANG selepas meninggalkan tentera. Dia menulis pada Instagram peribadinya, “Saya tidak berniat untuk kembali ke dunia hiburan.” G-Dragon juga menyiarkan gambar pada SNS yang membayangkan penggunaan dadah.

TREASURE / YG Entertainment

TREASURE, salah satu kumpulan ‘maknae’ YG Entertainment yang sepatutnya debut pada tahun 2019, terpaksa ditangguhkan kerana pelbagai kes melibatkan YG. Sekarang, dengan penyebaran virus COVID19, nampaknya debut TREASURE akan ditangguhkan sekali lagi sehingga keadaan mungkin.

YG, yang pada tahun lalu masih belum mendapat apa-apa nasib, diramalkan akan mengeluarkan semua kotak harta karun itu untuk memulihkan nama dan imej YG Entertainment tahun ini. Walaupun YG dapat mengatasi imejnya yang hancur dan memberi tekanan kepada harga saham, pendapat umum negatif YG kekal lama. Sekarang YG perlahan-lahan membuka kotak harta karunnya, tetapi masih belum diketahui bagaimana hasilnya akan dicapai kemudian.

그룹 빅뱅, 위너, 블랙핑크  / 사진제공=YG엔터테인먼트
Grup BIGBANG, WINNER, dan BLACKPINK / YG Entertainment

Leave a Reply

Top