You are here
Home > INTERVIEW > [TEN INTERVIEW] Sejeong Gugudan Spreads Wings sebagai Penulis Lagu

[TEN INTERVIEW] Sejeong Gugudan Spreads Wings sebagai Penulis Lagu

Sejeong Gugudan telah kembali dengan album mini solo pertamanya bertajuk Plant, yang dikeluarkan pada 17 Mac pada 6 petang KST. Ini adalah mini album solo pertama yang dikeluarkan sejak penampilan sulungnya di kumpulan Gugudan pada tahun 2016. Album ini terdiri daripada 5 lagu baru, di mana Sejeong dilaporkan turut mengambil bahagian dalam menulis lirik dan menghasilkan beberapa lagunya.

Sejong berharap tahun ini, dia akan dapat tumbuh dengan tumbuhan yang telah disemai. Sebagai seorang vokalis, Sejeong akan menunjukkan kemahirannya dalam menulis lirik dan mencipta lagu-lagu yang terkandung dalam album ini. Mari kita lihat wawancara Tenasia dengan Sejeong di bawah.

 1. Bagaimana perasaan anda tentang menghasilkan muzik dengan Sungwoo Junga?

Sejeong: Sejak sekolah menengah, saya sering mendengar dan meniru gaya penyanyi senior Sungwoo Junga. Saya sentiasa mengamalkan lagu menyanyi dengan tahap kesukaran yang tinggi, yang menjadikan keupayaan nyanyian saya berkembang dengan cepat. Semasa merakam, suara saya sangat serasi dengan lagu ini, jadi atmosfera adalah rakaman yang lebih menyenangkan. Dia juga memuji saya kerana dapat mencerna muzik dengan baik. Beliau berkata bahawa suara saya dapat menyampaikan mesej yang terkandung dalam lagu Loji.

 1. Apakah mesej yang terkandung dalam Loji lagu?

Sejeong: Saya selalu ingat anjing peliharaan setiap kali saya mendengar lagu Loji. Semua orang selalu ada perkara untuk mengatakan dan sudah tentu mereka memerlukan kawan untuk berkongsi cerita mereka. Tetapi saya sering berfikir tentang bagaimana rakan kita bercakap dengan terasa. Dia akan menjadi sesuatu yang paling memahami saya dan dia mesti mempunyai sesuatu yang dia mahu katakan kepada saya. Itulah mesej lagu Tanaman yang saya ditafsirkan.

 1. Bagaimana dengan kerjasama dengan pasukan pengeluaran Flow Blow?

Sejeong: Kami mempunyai banyak pemikiran yang sama. Saya selalu bekerja sehingga tengah malam di studio pasukan Flow Blow, dan saya merasakan kepuasan dan kebanggaan apabila saya berada di dalam teksi untuk pulang ke rumah. Saya sangat gembira dapat bekerja dengan pengeluar seperti mereka.

 1. Semasa menghasilkan lagu-lagu, lagu mana yang paling mengganggu anda?

Sejeong: lagu Skyline. Ini lagu yang telah mencuri hati saya dan lagu yang membuat saya tamak. Sukar untuk membuat lagu ini seperti apa yang saya bayangkan. Walaupun begitu, lagu ini telah dibahagikan kepada banyak bahagian yang berlainan dan saya tidak sabar untuk mendapatkannya terus kepada peminat. Ini juga salah satu lagu yang saya ingin buat sebagai lagu utama.

 1. Sepanjang masa ini anda sentiasa menunjukkan sisi yang positif. Bagaimana anda menghilangkan tekanan laten?

Sejeong: Pertama, saya tidak terlalu tertekan. (ketawa). Kedua, jika saya merasakan tekanan akan meletup, maka saya akan mendapati masa saya sendiri. Sebagai contoh, saya akan pulang dan berehat di rumah ibu bapa saya. Saya juga tinggal bersendirian untuk seketika, jadi saya ingin mencari hobi baru. Pada masa ini, saya hanya melegakan tekanan dengan bekerja semasa membuat lagu atau menonton drama.

가수 세정./ 사진제공=젤리피쉬 엔터테인먼트
Sejeong / Jellyfish Entertainment
 1. Anda boleh melancarkan album solo. Adakah anda juga mempunyai keinginan untuk mengadakan konsert solo?

Sejeong: Sejak setahun yang lalu, di mana saya mula menyusun lagu, saya sentiasa memikirkan konsert solo di hadapan peminat yang menikmati semua lagu solo saya. Saya juga memberitahu agensi itu dan mereka memberi respons positif. Jika album solo ini berjaya, saya pasti konsert solo boleh diadakan suatu hari nanti.

 1. Sekiranya anda akan mengadakan konsert solo suatu hari nanti, siapa yang anda mahu menjemput sebagai tetamu dan kira-kira yang akan datang dengan segera tanpa anda menawarkan?

Sejeong: Chungha! (haha) Chungha mempunyai persahabatan yang kuat, jadi dia pasti akan datang. Selain itu, penyanyi Minseo. Saya sangat dekat dengan Minseo dan kami mempunyai jenis vokal yang sama, jadi menyanyi bersama pasti akan mewujudkan keharmonian harmoni. Walaupun begitu, ia kelihatan seperti saya akan mengadakan konsert tanpa bintang tetamu. (haha).

 1. Jika anda telah menulis lagu sejak 1 tahun yang lalu, ini bermakna anda mempunyai masa konflik dengan tempoh penyediaan untuk reunion I.O.I.

Sejeong: Saya telah menulis lagu sejak saya sedang bersiap untuk menyambung semula I.O.I dan saya juga menulis lagu ketika merakamkan drama I Wanna Hear Your Song. Apabila menembak, saya terpaksa mengetepikan lagu saya. Sebenarnya saya sangat menyesal bahawa penyertaan I.O.I telah dibatalkan. Saya sangat berharap dapat melakukan lagi dengan semua ahli IO.I. Ia juga boleh menjadi acara untuk para peminat yang mengasihi kami. Walaupun begitu, saya pasti peluang itu akan datang lagi jika saya terus bekerja dengan baik dan sentiasa menyediakan diri saya.

가수 세정./ 사진제공=젤리피쉬 엔터테인먼트
Sejeong / Jellyfish Entertainment
 1. Adakah anda berniat untuk memberikan lagu anda kepada kumpulan lain?

Sejeong: Sudah tentu. Saya sentiasa mahu mengambil bahagian untuk menghasilkan lagu, bukan sahaja untuk Gugudan dan I.O.I, masih untuk kumpulan lain. Sebenarnya terdapat beberapa lagu tarian yang saya buat.

 1. Adakah anda mempunyai nama khas sebagai penulis lagu?

Sejeong: Saya rasa kumpulan yang akan menerima lagu saya boleh merasa dibebani kerana saya sendiri masih aktif melakukan aktiviti promosi. Saya fikir untuk mencipta nama khas sebagai penulis lagu, tetapi pada akhirnya saya terus menggunakan nama saya seperti biasa. (haha).

 1. Adakah terdapat sasaran untuk dicapai melalui album ini?

Sejeong: Matlamat saya adalah untuk membuat suara saya lebih biasa kepada pendengar. Dengan cara itu, saya dapat menyampaikan genre atau cerita lain melalui vocalalk.Sejeong / Jellyfish Entertainment

가수 세정./ 사진제공=젤리피쉬 엔터테인먼트
Sejeong / Jellyfish Entertainment
 1. Apakah maksud lagu Road Flower?

Sejeong: Saya perlu terus merealisasikan impian saya. Walaupun saya rasa saya telah berjalan di atas jalan berbunga, tetapi saya masih tidak tahu apa bunga yang akan berkembang di sini. Ini boleh menjadi kedudukan di mana saya dapat membayangkan apa bunga yang akan berkembang melalui album mini ini.

가수 세정./ 사진제공=젤리피쉬 엔터테인먼트
Sejeong / Jellyfish Entertainment

Leave a Reply

Top