You are here
Home > K-POP > 20 Idola K Dengan Harta Karun Terkaya Pada 2020!

20 Idola K Dengan Harta Karun Terkaya Pada 2020!

Seperti yang kita ketahui, industri muzik Korea telah meroket dan menarik banyak perhatian dari semua orang di seluruh dunia.

Tidak menghairankan bahawa terdapat banyak syarikat hiburan Korea yang berjaya menghasilkan banyak wang dan mula didedahkan. Ini tentu saja menjadikan K-Kpop Idols yang terlibat di dalamnya juga berjaya memperoleh jumlah pendapatan yang luar biasa.

Bukan hanya berasal dari muzik, pendapatan dari idola Korea terkaya juga berasal dari perkara lain, seperti menjadi model iklan, duta jenama, membuka perniagaan, dan melabur.

1.   Kim Jaejoong – Rp. 1,13 Triliun

Kim Jaejoong dianggap sebagai salah satu artis Korea terkaya hari ini. Bukan hanya sebagai penyanyi, bekas anggota kumpulan TVXQ ini juga terkenal sebagai penulis lagu, pelakon, pengarah, pereka, dan juga pengusaha harta tanah dan kedai kopi.

Pada tahun 2012, didapati bahawa dia membeli sebuah rumah di Samsung-dong yang kini bernilai hampir $ 3 juta atau setara dengan Rp. 42.2 bilion.

Dua tahun kemudian dia membeli Bangunan J-Line 7 tingkat yang terletak di Seocho-dong dengan harga $ 7 juta atau setara dengan Rp. 100 bilion.

Kim Jaejoong juga memiliki sebuah kedai kopi bernama Cafe J-Holic di Myeondong dan satu lagi bernama Coffee Cojjee di Samsung-dong. Selain itu, dia memiliki sebuah bar di Gangnam bernama Holic-J dan sebuah restoran Jepun di Gangnam yang disebut Bum Story.

Jaejoong baru-baru ini membuka cawangan baru Cafe KAVE di Osaka, Jepun. Selain itu, dia menjalankan KAVE MALL di Shibuya, Jepun

Dia terkenal memiliki kereta mewah seperti Bentley Continental, Lamborghini Murciélago LP-640, Mitsuoka Himiko, Audi R8, 2 Mercedes Benz, Porsche, Ferrari 458, dan Rolls-Royce Wraith.

Dan pada tahun 2015, Jaejoong memulakan syarikat fesyennya sendiri, di mana dia merancang jenama sendiri yang kemudian dia jual di kedai pakaian mewahnya di Cheongdam.

2.   PSY (Park-Jae-sang) – Rp. 858 Miliar

PSY terkenal sebagai rapper, penyanyi, penulis lagu, pelakon, dan penerbit rakaman. Namanya telah melonjak ke seluruh dunia melalui lagu hitnya, Gangnam Style.

Pada tahun 2012 sahaja, dia dapat memperoleh lebih dari $ 28 juta berkat lagu hitnya yang setara dengan perolehan Rp 400 miliar.

Sebagai tambahan, selama 5 tahun berturut-turut sejak dilancarkan pada tahun 2012, video hitsnya di Youtube bahkan telah ditonton lebih daripada 3.2 bilion kali dari semua orang di seluruh dunia.

Dianggarkan bahawa jika pendapatan dari YouTube dan perkhidmatan streaming mencapai $ 20 juta atau setara dengan Rp. 285 bilion.

PSY diketahui memiliki sebuah kondo di Westwood yang dianggarkan bernilai $ 1.5 juta atau Rp. 21 bilion. Sejak memasuki pasaran AS, dia bekerja dengan pemuzik Amerika seperti Will.i.am, Snoop Dog, dan Black Eyed Peas.

Pada masa ini dia sangat aktif sebagai produser, tetapi dia juga masih melakukan lawatan konsert di seluruh dunia. Dia berjaya menghasilkan $ 300,000 untuk satu konsert di Malaysia. Scooter Braun, yang merupakan pengurus untuk Justin Bieber, juga telah menjadi pengurus untuk PSY

3.   G-Dragon (Kwon Ji-Yong) – Rp. 785 Miliar

Pemimpin kumpulan Big Bang dan solois G-Dragon juga antara pemuzik Korea terkaya sekarang. Salah satu sumber kekayaannya berasal dari lebih dari 180 royalti yang dilindungi hak cipta atas namanya.

Seungri, yang juga anggota Big Bang, pernah mengatakan bahawa G-Dragon mampu menghasilkan $ 700,000 setahun hanya dari royalti penulisan lagu.

Pendapatan muzik G-Dragon terutama berasal dari hasil iklan hak cipta, Spotify, dan YouTube. Dia juga menghasilkan dan menulis muzik untuk dirinya sendiri dan artis lain yang menambah pendapatannya.

Bukan hanya itu, G-Dragon juga berjaya dalam industri fesyen, di mana ia memiliki barisan pakaiannya sendiri yang disebut PEACEMINUSONE dengan kerjasama pereka terkenal, Gee Eun.

Dia juga bekerjasama dengan Nike untuk membuat kasut Peaceminusone PARANOISE yang berharga $ 200.

G-Dragon juga merupakan salah satu bintang K-pop dengan bayaran tertinggi di Korea. Urus niaga sokongan rata-rata sekitar $ 2 juta.

Di samping itu, dia telah menghasilkan banyak wang dari melabur di kafe, restoran, hotel dan pangsapuri di Korea. Pada tahun 2013, dia membeli sebuah apartmen seluas 2.500 kaki persegi di kompleks Galleria Foret dengan harga $ 3 juta.

Dia juga memiliki kompleks March Rabbit di Cheongdam yang dianggarkan bernilai lebih dari $ 9 juta.

4.   Rain (Jung Ji Hoon) – Rp. 644 Miliar

Rain adalah penyanyi, penulis lagu, penari, penerbit muzik dan pelakon. Namanya menjadi terkenal sejak tahun 2002 ketika dia mengeluarkan album solo pertamanya dan muncul di pelbagai acara di Korea Selatan.

Popularitinya telah meroket dari masa ke masa di mana dia berjaya menjelajah dunia dan telah membintangi pelbagai filem Korea dan Amerika (Ninja Assassin).

Walaupun dia telah memperoleh banyak wang dari pencapaiannya dalam dunia hiburan, sebenarnya kekayaan Rain bukan hanya berasal dari sana.

Pada tahun 2015, Rain mengasaskan syarikatnya sendiri bernama RAINCOMPANY. Dia juga mengasaskan syarikat label muzik bernama J. Tune Entertainment, yang saat ini dia telah menjual sebahagiannya kepada JYP Entertainment.

Bukan hanya itu, dia memiliki harta tanah di Cheongdam yang kini bernilai lebih dari $ 35 juta dan juga bangunan pusat membeli-belah yang menghasilkan sekitar $ 17 juta atau setara dengan Rp.244 bilion sebulan.

Rain juga terlibat dalam sektor fesyen dengan menubuhkan jenama fesyen bernama Six to Five.

5. Choi Siwon -Rp. 574 Miliar

Choi Siwon memulakan kariernya sebagai anggota kumpulan Super Junior sejak tahun 2005. Bukan hanya itu, dia juga mengembangkan sayapnya dalam industri hiburan dengan menjadi model, penulis lagu, pelakon, dan membangun perniagaannya sendiri.

Siwon telah membintangi filem seperti Attack on the Pin-Up Boys, A Battle of Wits, Dragon Blade, To the Fore, dan Helios. Selain itu, Siwon juga memainkan peranan utama dalam drama Korea seperti Oh! Puan dan Poseidon.

Telah diketahui bahawa Siwon berasal dari keluarga yang sangat kaya yang mempunyai nilai bersih lebih dari $ 600 juta. Ayahnya, Choi Ki Ho, adalah Ketua Pegawai Eksekutif Boryung Medicine, sebuah syarikat farmaseutikal terkenal di Korea Selatan.

Walaupun mempunyai kerjaya yang cemerlang dan berkubang dalam kekayaan, sebenarnya ini tidak menghalang lelaki tampan ini untuk berbuat baik kepada orang lain.

Sejak 2014 Siwon aktif dalam pelbagai aktiviti UNICEF di Korea Selatan yang menjadikannya terpilih sebagai Duta UNICEF ke Asia Pasifik.

Pemilik 6.7 juta pengikut di twitter juga telah melakukan iklan bukan hanya di Korea tetapi juga di China, Thailand hingga Indonesia. Majoriti pendapatannya berasal dari China.

6.  Lee Hyori -Rp. 359 Miliar

Lee Hyori memulakan kerjayanya pada tahun 1997 dan menjadi sebahagian daripada kumpulan K-Pop generasi pertama bernama Fin.K.L yang menjadikan popularitinya melambung tinggi.

Pada tahun 2006, dia menjadi penyanyi K-pop wanita dengan bayaran tertinggi di Korea. Dia memperoleh lebih banyak wang melalui pengiklanan dan sokongan untuk syarikat seperti Samsung dan jenama soju Korea Chum-Churum.

Dia kemudian mengahwini seorang produser yang sangat kaya bernama Lee Sang-tidak lama lagi pada tahun 2013. Bersama-sama mereka menghasilkan rancangan yang sangat popular bernama Hyori’s Bed and Breakfast.

Selain menyanyi Hyori juga berlakon dalam siri TV Korea seperti Three Leaf Clover dan filem Korea seperti Dancing Queen.

Walaupun dia memiliki kekayaan yang tidak terbatas, dia juga sering menyalurkan sebahagian dari penghasilannya untuk kerja amal. Oleh itu, tidak hairanlah Lee Hyori juga dijuluki sebagai ‘Nation’s Fairies’ di Korea.

7.  Taeyang (Dong Young Bae) – Rp. 359 Miliar

Mirip dengan G-Dragon, Taeyang juga merupakan ikon fesyen dan telah berkolaborasi dengan Fendi untuk “Fendi untuk Taeyang”.

Dia mempunyai lebih dari 30 kredit lagu dan memiliki rumah yang bernilai kira-kira $ 3.5 juta. Selain itu, Taeyang memiliki bangunan yang bernilai lebih dari $ 7 juta.

Dia juga merupakan pemegang saham di YG Entertainment dan dilaporkan telah melabur $ 600,000 di syarikat itu.

Taeyang mempunyai video dokumentari berjudul White Night di mana dia membuka album solo 2017 dan perkahwinannya dengan pelakon Min Hyo-rin pada tahun 2018.

Dokumentari yang terdiri daripada 8 episod ini membincangkan perjuangan peribadinya di dalam dan di luar pentas yang disiarkan di Saluran YouTubenya yang mempunyai lebih dari 900,000 pelanggan.

8.  T.O.P (Choi Seung Hyun)-Rp. 359 Miliar

Anggota Big Bang lain termasuk dalam senarai ini, iaitu T.O.P yang juga rapper, penyanyi dan penulis lagu.

T.O.P dikatakan mempunyai lebih daripada 50 kredit lagu. Selain itu, dia juga dikenali sebagai pengumpul seni, di mana dia diketahui telah membeli karya seni asli dari Andy Warhol.

T.O.P telah melakukan banyak iklan TV dan dianggarkan berharga sekurang-kurangnya $ 500,000 untuk perjanjian sokongan enam bulan atau $ 1 juta untuk perjanjian yang disahkan selama setahun.

Dia memiliki sebuah vila yang bernilai lebih dari $ 2.5 juta. Dia mengungkapkan kepada peminatnya bahawa dia telah membeli seluruh kebun anggur di Argentina yang diketahui menghasilkan, rata-rata, 8.000 botol anggur.

Pemilik akaun dengan 10.6 juta pengikut di Instagram juga telah melakukan beberapa sokongan termasuk dari jenama pakaian luar bernama Millet, Cass (bir Korea), dan Nongfu Spring (jenama teh). Dia memiliki sebuah bangunan di Hannam yang bernilai lebih dari $ 2 juta.

9.  DARA (Sandara Park) (Rp. 359 Miliar)

DARA atau Sandara Park menjadi terkenal berkat populariti kumpulan mereka, 2NE1. Walaupun kumpulan yang menaikkan namanya telah bubar pada tahun 2016, sebenarnya pendapatan Sandara Park tidak berhenti di situ.

Boleh dikatakan bahawa DARA mempunyai kerjaya solo yang sangat berjaya. Dia berjaya memiliki kerjaya lakonan yang berjaya dalam drama Korea seperti One More Happy Ending dan Missing Korea.

Bukan hanya itu, Sandara juga aktif sebagai Youtuber sehingga dia dapat berkomunikasi dengan peminat yang merindukannya. Saluran Youtube miliknya, bernama Dara TV, mempunyai jumlah pelanggan sebanyak 752 ribu.

Dia juga menjadi tuan rumah pertunjukan fesyen bernama Get It Beauty dengan penilaian tinggi di Korea dan dianggap sebagai ikon fesyen. DARA juga mempunyai barisan fesyennya sendiri yang disebut “Dara Park Seduction”.

DARA mempunyai tawaran sokongan daripada jenama seperti Etude House, Clio, Nikon, Mitsubishi, Moonshot, CoverGirl, BNY Jeans, Tekki Asian Classic Mie, Canon, Cass beer, Head & Shoulders, dan Penshoppe.

Bukan hanya itu, dia terkenal melaburkan wangnya dalam stok, harta tanah dan restoran. DARA bahkan telah melancarkan jenama Vodka sendiri dan mempunyai minyak wangi terlaris yang disebut “With Love from Dara”.

Dia juga pengarah perhubungan awam untuk YG Entertainment. Jadi secara semula jadi, DARA adalah salah satu berhala K-Pop terkaya hari ini.

10.   IU (Lee Ji-EunRp. 359 Miliar

IU dianggap sebagai salah satu bintang K-pop yang paling popular di Korea. Dia memulakan kerjaya pada usia 15 tahun sebagai penyanyi. IU terkenal kerana menyusun dan menghasilkan lagu-lagunya sendiri.

Dia telah menulis lebih dari 50 lagu untuk albumnya, runut suara untuk drama atau filem Korea Selatan, dan untuk pemuzik lain.

Ini membolehkannya terus menambah pendapatan dari segi royalti yang menjadikannya salah satu berhala K-Pop terkaya hari ini.

Albumnya Good Day adalah salah satu album paling berjaya sepanjang masa. Baru-baru ini lagunya I Give You My Heart dari soundtrack drama Korea Crash Landing on You menduduki tangga teratas dalam masa 3 jam selepas dikeluarkan.

IU telah melakukan lebih daripada 50 tawaran iklan untuk syarikat seperti Samsung, Sony Korea, SK Telecom, Le Coq Sportif, S-Oil, Guess, dan juga jenama soju Korea Chamisul. Dia tinggal di Caelitus yang merupakan salah satu Pangsapuri Mewah teratas di Seoul.

Dia telah mengagihkan biasiswa IU ke bekas sekolahnya dan telah menyumbangkan lebih dari $ 88,000 kepada Tabung Anak Payung Hijau.

11.   BOA (Kwon Bo-Ah) – Rp. 287 Miliar

BOA adalah penyanyi, penari, komposer, dan pelakon yang tidak hanya terkenal di Korea tetapi juga Jepun. Dia telah berjaya menjual lebih dari 1 juta salinan album di Jepun sahaja.

Dia fasih berbahasa Jepun, Inggeris, dan Korea. Bukan hanya itu, dia juga telah merakam lagu dalam bahasa Mandarin.

Semua ini membawa kejayaannya di seluruh Asia Timur. Dia dianggap sebagai “Ratu K-Pop” kerana telah menghabiskan lebih dari 20 tahun di industri K-Pop.

BOA telah menjadi hakim / mentor untuk banyak pertunjukan pertandingan muzik seperti Produce 101 dan K-Pop Star. Dia juga pernah berada di sebuah filem Hollywood berjudul Make Your Move 3D.

Pada masa ini, dilaporkan bahawa BOA memiliki 0,04 persen saham di SM Entertainment, agensi yang menaikkan namanya, yang membuatnya berjaya memperoleh keuntungan hingga 127 Won atau setara dengan Rp 1,5 miliar.

12. Yoona (Im Yoon-ah) – Rp. 287 Miliar

Yoona adalah sebahagian daripada kumpulan SNSD yang merupakan kumpulan gadis K-pop yang sangat terkenal. Dia telah melakukan lebih daripada 20 iklan untuk jenama K-Beauty seperti Innisfree.

Sebenarnya, sebelum menjadi penyanyi, dia adalah model dan membintangi banyak iklan. Dia adalah ahli SNSD teratas dalam hal penggambaran iklan paling solo.

Yoona bekerjasama dengan Innisfree dan telah menjelajah ke seluruh Asia untuk mempromosikan jenama tersebut.

Bersama Innisfree, dia telah memodelkan jenama perhiasan Denmark Pandora, serta S-Oil, Crocs, dan Lee Jeans. Dia baru-baru ini dilihat di Porche barunya.

Yoona juga berlakon dan muncul dalam drama Cina berjudul God of War, Zhao Yun dan memperoleh lebih dari $ 2.5 juta untuk peranan tersebut. Selain itu, dia juga membintangi banyak drama Korea seperti Love Rain dan The King in Love.

Dilaporkan bahawa seorang wanita berusia 30 tahun juga telah membeli sebuah bangunan 4 tingkat yang terletak di Gangnam dengan harga IDR 125.34 bilion.

13.Suzy(Rp. 287 Miliar)

Semua peminat akan bersetuju bahawa Suzy layak dimasukkan dalam senarai ini. Suzy sendiri adalah bekas anggota K-pop girl ground Miss A, yang kini telah bubar.

Pada tahun 2013, Suzy dapat membuat tawaran sokongan lebih dari $ 9 juta terutamanya dalam produk kacamata dan makanan tambahan.

Hingga kini, Suzy telah menyokong hampir semua perkara seperti produk penjagaan kulit, ayam BBQ, peti sejuk kimchi, telefon bimbit, pizza, taman tema, dan juga peranti GPS.

Suzy juga terkenal dalam bidang lakonan dan pernah membintangi filem Korea berjudul Architecture 101 dan drama Korea seperti Dream High dan Gu Family Book. Kerana itu, dia adalah salah satu selebriti wanita yang paling dicari dalam industri periklanan.

Suzy memiliki beberapa tingkat bangunan di Gangnam bernilai lebih dari $ 3.8 juta. 54 bilion.

14.   J-Hope Jung Ho-Seok – Rp. 215 Miliar

J-Hope dianggap mempunyai penghasilan tertinggi kumpulan K-pop BTS. Semasa mencari dalam talian, nama J-Hope atau Suga akan selalu muncul.

Kedua-duanya mempunyai kerjaya solo yang berjaya dan semuanya bergantung pada berapa banyak penjualan dari album yang mereka dapat.

Berdasarkan pendapatan mereka dari BTS, setiap ahli memperoleh sekurang-kurangnya $ 8 juta atau sekitar Rp. 115 bilion. J-Hope telah melakukan banyak karya solo dan juga termasuk muncul dalam karya artis K-pop lain.

Dia juga membuat debut mixtape berjudul Hope World. Baru-baru ini, J-Hope telah membeli sebuah apartmen mewah yang bernilai sekitar $ 2 juta atau sekitar Rp. 28 bilion.

Dia telah menyumbang lebih dari $ 200,000 kepada ChildFund Korea bersama dengan ahli BTS yang lain. Selain itu, namanya dikreditkan untuk banyak lagu BTS.

15.  Suga (Min Yoongi) – Rp. 215 Miliar

Suga adalah rapper, produser, dan penulis lagu untuk BTS. Dia juga pernah bekerjasama dengan artis lain menyusun lagu.

Suga telah menulis dan menghasilkan kredit untuk lebih dari 70 lagu. Dia kini mendominasi Penjualan Lagu Digital Dunia untuk mixtape solo barunya yang berjudul D-2. Suga menggunakan alter ego Agust D dalam projek itu.

D-2 adalah gelaran kedua Suga untuk mencapai senarai 100 teratas di carta Penjualan Album Teratas. Ini adalah sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh pemain solo Korea yang lain. Adakah ahli BTS yang lain akan memecahkan rekod Suga?

16.  Taeyeon (Kim Tae Yeon) (Rp. 215 Miliar)

Taeyeon adalah penyanyi, bintang TV, dan pelakon. Dia juga merupakan sebahagian daripada anggota SNSD. Dia telah merakam banyak lagu untuk filem, drama TV, dan iklan.

Taeyeon terkenal sangat aktif di media sosial dan menghasilkan banyak kandungan untuk salurannya. Dia juga mempunyai kerjaya solo yang sangat berjaya.

Beberapa tahun yang lalu dia membeli sebuah apartmen untuk ibu bapanya yang bernilai lebih dari $ 1 juta. Dia memiliki tiga kereta, Mercedes Benz SLK 55 AMG, Porsche Boxster, dan BMW M4. Selain itu, dia mempunyai lebih daripada 14.7 juta pengikut di Instagram.

17.    Jay Park-Rp. 215 Miliar

Jay Park adalah rapper, penari, pelakon, dan pengeluar muzik. Jay Park mengasaskan label rakaman Korea Hip Hop yang bebas bernama AOMG. Oleh itu Jay Park mungkin tidak menganggap dirinya sebagai bintang “K-Pop” secara teknikal.

AOMG juga bertindak sebagai ejen yang mewakili pejuang UFC Korea, Jung Chan-sung (Korean Zombie). Jay Park sendiri adalah CEO AOMG (2013) dan pengasas label global H1GHR MUSIC (2017) di mana dia telah menandatangani banyak rapper dan artis.

Dia diketahui juga mempunyai kontrak dengan Roc Nation (syarikat Jay-Z). Dia baru sahaja menamatkan lawatan dunia pertamanya pada tahun 2019.

18.  RM (Kim Nam-Joon) (Rp. 143-172 Miliar)

RM adalah peneraju dan salah satu rapper kumpulan K-Pop BTS. Bukan hanya sebagai rapper tetapi dia juga penulis lagu dan telah menulis lagu untuk kumpulan K-pop Glam.

RM juga menghasilkan dan menulis lagu untuk BTS. Dia telah menulis kredit untuk lebih daripada 130 lagu yang terus dia perolehi.

RM merilis pita solo ketika bekerja dengan rapper AS terkenal Warren G. Dia juga menyusun single untuk soundtrack Korea untuk filem Fantastic Four. Selain itu, dia telah banyak menonton rancangan TV realiti Korea seperti Lelaki Bermasalah.

19. Jimin (Park Jimin)-Rp. 143 Miliar

Jimin adalah ahli BTS yang terkenal dengan kemahiran menari. Dia diketahui mendapat sokongan daripada jenama terkenal seperti Puma, Coca Cola, dan Hyundai Motors.

Selain $ 8 juta yang dia dapat dari BTS, dia juga membuat anggaran $ 1-2 juta dari perjanjian sokongan dan kerjasama.

20.  Jungkook (Jeon Jeong-kook)-Rp. 143 Miliar

Jungkook adalah vokalis utama, penari, dan pengeluar beberapa muzik BTS. Di samping itu, dia telah muncul di banyak rancangan TV Korea seperti Flower Crew dan Celebrity Bromance.

Dia baru-baru ini membeli sebuah apartmen bernilai $ 1.7 juta dolar secara tunai.

Leave a Reply

Top