You are here
Home > ENTERTAINMENT > Karier Tampan dan Aktif, Inilah 11 Pelakon Korea Selatan yang terkenal dengan nama keluarga Lee

Karier Tampan dan Aktif, Inilah 11 Pelakon Korea Selatan yang terkenal dengan nama keluarga Lee

Korea Selatan terkenal dengan sebuah negara yang mempunyai banyak pelakon kacak dan terkenal. Ada yang terkenal sejak awal, tetapi ada yang mendapat populariti setelah beberapa tahun berkarier.

Dari sekian banyak pelakon terkenal, berikut adalah 11 pelakon Korea Selatan dengan nama keluarga Lee yang sangat terkenal dan masih mempunyai kerjaya yang aktif hingga kini:

1. Lee Joon Gi

Image source : Google

Lee Joon Gi terkenal sebagai pelakon perwakilan yang sering memainkan drama diraja. Pelakon yang dilahirkan pada tahun 1982, kini telah berusia 38 tahun dan masih mengekalkan daya tarikan mudanya. Lee Joon Gi memulakan kerjaya pada tahun 2001 dan telah berada di dunia hiburan selama 19 tahun. Walaupun dia berasal dari kota Busan, Lee Joon Gi terkenal sebagai pelakon yang tidak pernah bercakap dalam satoori (dialek). Hingga kini, Lee Joon Gi telah membintangi 19 drama, 8 filem dan mengeluarkan beberapa album. Beberapa karya terkenalnya termasuk Iljimae, Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo, Flawless Lawyer, dan Flower of Evil, yang kini disiarkan di saluran tvN.

2. Lee Jong Suk

Image source : Google

Lee Jong Suk adalah pelakon terkenal Korea Selatan yang lahir pada 14 September 1989. Dia membuat debut pada tahun 2010 dan telah bekerja selama 20 tahun. Namanya menjadi semakin terkenal sejak berperanan dalam drama School 2013. Sejak itu, Lee Jong Suk selalu memainkan peranan utama dalam beberapa drama, seperti I Can Hear Your Voice, Pinocchio, While You Were Sleeping, dan lain-lain. Selain aktif membintangi sejumlah karya, Lee Jong Suk juga menguruskan perniagaan kafe makan, 89Mansion.

3. Lee Dong Wook

Image source : Google

Lee Dong Wook adalah pelakon yang serba boleh, di mana tidak hanya bertindak, dia juga aktif menjalankan sejumlah kegiatan seperti tuan rumah, model, iklan, dan lain-lain. Lee Dong Wook memulai debutnya pada tahun 1999 dan melonjakkan namanya berkat peranannya dalam drama My Girl pada tahun 2005. Beberapa drama terkenalnya termasuk Hotel King, Goblin, Wild Woman, dan lain-lain. Lee Dong Wook juga dikenal sebagai tuan rumah yang mahir, dengan mengadakan pertunjukan Strong Heart with MC Kang Ho Dong, serta program survival Produce X 101. Sementara itu, Lee Dong Wook kini membintangi drama The Tale of Nine Tailed.

4. Lee Seung Gi

Image source : Google

Lee Seung Gi adalah pelakon yang dilahirkan pada tahun 1987 dengan pelbagai kejayaan. Selain aktif dalam bidang lakonan, Lee Seung Gi juga tampil di sejumlah variety show dengan membawa hiburan yang menarik. Selain itu, Lee Seung Gi juga cukup aktif dalam menjalankan aktiviti sebagai penyanyi dengan melepaskan sejumlah single. Lee Seung Gi memulai debutnya pada tahun 2004 sebagai penyanyi dengan lagu terkenalnya Kerana Kau Gadisku. Lee Seung Gi kemudian melebarkan sayapnya dalam dunia lakonan dari tahun 2006 hingga sekarang. Beberapa drama hit yang dibintangi oleh Lee Seung Gi termasuk The King 2 Hearts, Gu Family Book, You All Surrounded, Vagabond, dan lain-lain.

5. Lee Min Ki

Image source : Google

Lee Min Ki adalah salah seorang pelakon yang mempunyai kerjaya yang panjang dalam dunia hiburan. Dia memulakan debutnya pada tahun 2005 dengan drama Taereung National Village. Selepas itu, dia mendapat populariti pada tahun 2006 ketika dia membintangi drama Love Truly. Dalam 10 tahun kerjayanya, Lee Min Ki mendapat peranan sebagai watak utama dalam drama Kerana Ini Kehidupan Pertama Saya pada tahun 2017. Selain bermain dalam drama dan filem, Lee Min Ki juga pernah menjadi model MV untuk sejumlah penyanyi dan merilis beberapa album.

6. Lee Min Ho

Image source : Google

Lee Min Ho adalah pelakon Korea Selatan yang dilahirkan pada 22 Jun 1987. Semasa kecil, dia bermimpi untuk menjadi pemain bola sepak. Namun, dia mengalami kecederaan ketika berada di kelas 5 dan tidak dapat mewujudkan impiannya. Lee Min Ho kemudian memulakan kerjayanya sebagai pelakon pada tahun 2003 melalui drama Secret Campus. Lee Min Ho akhirnya mendapat populariti yang sangat besar ketika bermain Gu Jun Pyo dalam drama Boys Over Flowers. Kejayaan Lee Min Ho telah diakui secara meluas oleh pencinta drama Korea, dan dia juga telah terpilih sebagai salah satu pelakon dengan bayaran tertinggi di Korea Selatan. Beberapa karya terkenalnya yang lain adalah Personal Taste, City Hunter, The Heirs, The King: Eternal Monarch, dan lain-lain.

7. Lee Jae Wook

Image source : Google

Lee Jae Wook adalah pelakon muda Korea Selatan yang kini mendapat populariti hebat. Pelakon yang dilahirkan pada 10 Mei 1998 ini membuat debut pada tahun 2018 menerusi drama Memories of The Alhambra. Dia belum pernah membintangi banyak drama, tetapi kemampuan lakonannya diakui setelah membintangi drama Luar Biasa Kamu. Dia juga menerima anugerah sebagai Pelakon Baru Terbaik di Anugerah Drama MBC 2019. Kini dia membintangi drama terbaru Do Do Sol Sol La La Sol sebagai pemeran utama lelaki.

8. Lee Je Hoon

Image source : Google

Lee Je Hoon adalah seorang pelakon yang lahir pada 4 Julai 1984, yang telah memulai debutnya sejak tahun 2006. Namanya mula dikenali sejak 2011 ketika dia membintangi filem Architecture 101 bersama Suzy. Walaupun mengalami kesulitan dalam pengembangan kariernya, dia masih aktif membintangi sejumlah drama dan filem. Dia juga telah menerima lebih daripada 20 anugerah untuk kemahiran lakonannya. Dia juga menjadi tuan rumah program Traveller pada tahun 2019.

9. Lee Do Hyun

Image source : Google

Pelakon Lee Do Hyun membuat debut lakonannya pada tahun 2017 melalui drama Prison Playbook, di mana dia melakonkan watak watak Jung Kyung Ho yang lebih muda. Pelakon muda ini mendapat populariti besar berkat peranannya dalam drama Hotel De Luna (2019) dan sejak itu, dia aktif membintangi drama setiap tahun. Pada tahun 2020, dia akan membintangi drama 18 Again and Sweet Home.

10. Lee Jin Wook

Image source : Google

Lee Jin Wook adalah pelakon yang dilahirkan pada 16 September 1981. Dia berhenti belajar kejuruteraan alam sekitar di Universiti Cheongju untuk melanjutkan kerjaya dalam bidang lakonan. Dia juga membuat debut sebagai model untuk Panasonic pada tahun 2003 dan debut lakonannya pada tahun 2004 melalui sebuah filem pendek berjudul My New Boyfriend. Untuk tahun 2020, dia membintangi siri drama Netflix berjudul Sweet Home dan memainkan watak utama Pyeon Sang Wook.

11. Lee Won Geun

Image source : Google

Lee Won Geun adalah pelakon Korea Selatan yang dilahirkan pada 27 Jun 1991. Dia membuat debut lakonan menerusi drama diraja popular, Moon Embracing the Sun. Namanya mula dikenali ketika dia membintangi drama remaja Cheer Up pada tahun 2015 dan filem Misbehavior pada tahun 2017. Hingga kini, dia telah membintangi 16 drama dan 8 filem.

Leave a Reply

Top