You are here
Home > K-POP > Sunmi Buka Mengenai Royalti Yang Diterima, Jumlahnya Hebat!

Sunmi Buka Mengenai Royalti Yang Diterima, Jumlahnya Hebat!

Sejumlah berhala memang berbakat dengan bakat yang berlebihan. Tidak hanya pandai menari dan menyanyi, banyak idola mempunyai kemampuan lebih dalam bidang lakonan untuk menghasilkan lagu. Salah satu idola berbakat yang mempunyai kemampuan untuk menghasilkan lagu-lagunya sendiri adalah Sunmi.

Sunmi adalah bekas ahli kumpulan Wonder Girls, kini aktif sebagai penyanyi solo. Tidak ramai yang mengetahui bahawa Sunmi mempunyai kemampuan untuk menghasilkan lagu. Bakat ini telah ditunjukkan sejak Wonder Girls mengeluarkan album Reboot pada tahun 2015.

Selama 5 tahun menghasilkan lagu, royalti yang diterima oleh Sunmi tidak separuh dari jumlahnya. Sunmi kemudian berani menyatakan jumlah royalti yang diterimanya ketika dia membuat persembahan di rancangan radio MBC FM4U, Kim Shin Young’s Noon Song of Hope.

Sunmi / Image source : Spotv news

Ketika DJ Kim Shin Young bertanya tentang perasaan Sunmi ketika memeriksa pendapatan royalti yang masuk ke dalam akaun banknya, Sunmi menjawab, “Saya membiarkan pendapatan dari royalti terkumpul di dalam akaun tanpa pernah menggunakannya. Setiap kali saya melihatnya, saya selalu berfikir untuk berusaha lebih keras. “

Sunmi melanjutkan, “Pada awalnya, saya tidak mendapat royalti sebanyak itu. Saya telah menghasilkan lagu sejak pelancaran album Wonder Girls Reboot. Pada mulanya saya hanya menerima sekitar beberapa ratus ribu won (atau jutaan rupiah). Setelah saya terus menghasilkan lagu sendiri, sekarang jumlahnya tidak sampai ratusan juta, tetapi sekitar puluhan juta won (atau ratusan juta rupiah).

Sementara itu, Sunmi baru saja melancarkan single terbaru Pporappippam pada 29 Jun.

Tonton MV di sini:

Leave a Reply

Top