You are here
Home > K-NEWS > Suspek Utama ‘Nth Telegram Room’ Terungkap Sebelumnya Dia Menyasarkan BTS Fans ‘ARMY’ menjadi Mangsa

Suspek Utama ‘Nth Telegram Room’ Terungkap Sebelumnya Dia Menyasarkan BTS Fans ‘ARMY’ menjadi Mangsa

Laporan berita menyatakan bahawa suspek utama kes ‘Telegram Nth Room’, Joo Jin Moo, juga dikenali sebagai Baksa, telah menyasarkan semua anggota di laman peminat BTS dan BJ (streamer internet) untuk dieksploitasi dan digunakan.

Menurut Seo Seung Hee, ketua Pusat Tindak Kekerasan Seks Dunia Maya Korea, dia menyatakan bahawa Baksa akan menargetkan wanita berusia belasan dan dua puluhan yang merupakan anggota laman peminat berhala dan memanipulasi mangsa untuk memberi mereka gambar untuk digunakan untuk memeras ugut mereka. Ini adalah teknik yang sering digunakan oleh Baksa, dengan banyak contoh di mana mangsa tidak mengetahui bahawa foto dan videonya akan diperdagangkan di Telegram.

Walau bagaimanapun, pemahaman yang rendah tentang ‘rawatan dalam talian’ dalam budaya Korea bermaksud bahawa itu bukan suatu jenayah di Korea. Seo Seung Hee menjelaskan bahawa jika ‘rawatan dalam talian’ tidak ditindak sebagai tindakan jenayah, risiko eksploitasi seksual dan kesalahan salah akan meningkat. Dia sekali lagi mendedahkan bahawa banyak mangsa yang dieksploitasi secara seksual akan bertemu dengan peguam dan pengacara akan menyatakan bahawa itu adalah kesalahan mangsa kerana membiarkannya terjadi pada diri mereka sendiri. Terdapat juga kes-kes salah faham dari ‘perawatan dalam talian’ di mana pelaku menipu mangsa untuk berfikir bahawa mereka menjalin hubungan satu sama lain untuk mendapatkan gambar dan video bogel mereka untuk dikongsi di ruang sembang Telegram. Seo Seung Hee menekankan bahawa sukar untuk membetulkan salah faham dari mangsa keganasan seksual tanpa undang-undang yang mengatur ‘dandanan dalam talian’.

Jawatankuasa PBB mengenai Hak Kanak-kanak sangat mengesyorkan agar Korea Selatan mengambil tindakan berkaitan dengan masalah dandanan dalam talian pada Oktober lalu setelah memantau betapa seriusnya keadaan itu. Seo berharap kesan positif akan muncul dengan undang-undang dan tindakan baru yang diambil terhadap pesalah seksual sambil mengatakan perlunya merenungkan bagaimana wanita diperlakukan dengan cara yang salah untuk mengatasi eksploitasi seksual kanak-kanak dan wanita yang sedang berlaku.

Leave a Reply

Top