You are here
Home > K-NEWS > Bukan sekadar Meratakan Keluk Statistik, Korea Selatan Juga Menang COVID-19!

Bukan sekadar Meratakan Keluk Statistik, Korea Selatan Juga Menang COVID-19!

Setelah satu setengah bulan sejak wabah koronavirus terbesar di Daegu, Korea Selatan tidak hanya meratakan kurva statistiknya, tetapi juga dinyatakan menang melawan COVID-19. Orang Korea berjaya tanpa melakukan sistem penguncian! Pengangkutan awam dan semua pusat membeli-belah utama sentiasa dibuka seperti biasa setakat ini.

Menteri Luar Korea Selatan, Kang Kyung-Wha mengatakan bahawa jumlah kes COVID-19 di negaranya telah stabil. Dia mengatakan bahawa pemerintahnya telah bertindak cepat dalam menangani wabah ini, kemudian menjelaskan bahawa pengujian dan pengesanan kenalan (yang dijangkiti) adalah kunci untuk membendung wabak tersebut dan mengendalikannya. Dia menambah bahawa ketelusan penuh juga merupakan kunci untuk memerangi wabak ini.

Menteri Luar Korea Selatan mengatakan bahawa falsafah pemerintahannya adalah “selalu menghormati hak rakyat untuk kebebasan bergerak”, tetapi juga menambahkan bahawa sekatan perjalanan telah dikenakan untuk menghindari gelombang kedua virus ini.

Menteri Luar Negeri Kang mengatakan bahawa kebijakan penutupan tidak akan disetujui oleh orang Korea Selatan dan negara itu tidak memaksanya walaupun wabak awal virus itu sudah ada pada Februari lalu.

sumber: temu ramah FRANCE 24 dengan Menteri Luar Korea Selatan Kang Kyung-Wha.

Bandar Daegu di Korea Selatan, yang menderita wabak virus korona terbesar di luar China, melaporkan pada 10 April kes baru untuk pertama kalinya sejak akhir Februari, ketika jangkitan baru di seluruh negara menurun menjadi rendah.

Dengan 6,807 kes yang disahkan, Daegu dikira sebagai kawasan wabak terbesar di Korea Selatan dengan lebih daripada separuh daripada jumlah kes nasional sebanyak 10,450 kes.

Korea Selatan pada 10 April melaporkan 27 kes baru dari malam sebelumnya, rekod terendah sejak kes hariannya mencapai lebih dari 900 kes dari akhir Februari, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea.

sumber : KCDC

Berita terkini memberi kita harapan bahawa pada akhir Mei atau awal Jun, kita mungkin dapat melihat beberapa kumpulan kecil 200-300 peminat kembali ke rancangan muzik TV kerana sebilangan besar orang telah mula berkumpul di beberapa stesen, pusat membeli-belah, pejabat, pasar atau berhampiran sungai Han.

Menurut kajian itu, gelombang kedua COVID-19 besar tidak boleh muncul jika penduduk tidak berkumpul di arena besar yang ditutup di bawah bumbung seperti gereja besar yang boleh memuat 3000-4000 massa atau dewan konsert berkapasiti besar.

Leave a Reply

Top