You are here
Home > INTERVIEW > [Q & A] Suho EXO Admits untuk Mengikuti secara Langsung dalam Perancangan Konsep Album ‘Potret Sendiri’

[Q & A] Suho EXO Admits untuk Mengikuti secara Langsung dalam Perancangan Konsep Album ‘Potret Sendiri’

Suho EXO melancarkan album mini solo berjudul Self-Portrait hari ini (30/3), pada pukul 6 malam KST.

Sehubungan dengan sambutan pembebasan album solo pertama Suho, agensi SM Entertainment telah mengeluarkan wawancara mengenai album mini Suho.

Seterusnya ialah Q & A dengan Suho EXO

Q1 Bagaimana perasaannya untuk debut sebagai penyanyi solo?

 
Suho: Di sisi lain, saya merasa tidak sabar-sabar untuk memperlihatkan warna muzik saya yang tersendiri sebagai Suho, yang berbeza dengan muzik EXO di mata EXO L atau pendengar lain. Tetapi sebaliknya saya juga berasa agak terbeban dan gugup.

Q2 Apakah makna di sebalik tajuk album Self-Portrait?

Suho: Saya mahu menunjukkan Suho sebenar atau Kim Jun Myeon. Saya juga ingin berkomunikasi dengan ramai orang melalui muzik yang saya sampaikan.

Q3 Apakah tumpuan semasa penyediaan album solo?

Suho: Saya sentiasa memberi tumpuan kepada segala-galanya, terutamanya dalam lirik lagu. Saya ingin menyampaikan lirik tulus kepada EXO L dan orang awam.

Q4 Anda mengambil bahagian dalam merancang konsep album. Bolehkah anda menerangkan idea-idea yang anda hantarkan dengan terperinci?

Suho: Dari awal saya telah mengemukakan idea saya, dengan inspirasi dari Vincent van Gogh semasa saya melancong ke luar negara. Melihat lukisannya, saya terfikir untuk membuat versi diri sendiri. Oleh itu, saya ingin menyatakannya, bermula dari penutup album, lirik, dan struktur album. Saya juga terus berbincang dengan pasukan pengeluaran untuk membuat album yang benar-benar menggambarkan Suho.

Q5 Bolehkah anda menerangkan mengenai lagu utama Let’s Love?

Suho: Sesiapa yang mendengar lagu ini akan merasakan perasaan yang berbeza bergantung pada malam atau siang hari, juga suasana hati. Lagu ini juga menceritakan kisah cinta yang boleh dirasakan oleh sesiapa sahaja. Saya harap pendengar dapat menikmati lagu ini dengan baik.

Q6 Anda membuat slogan kumpulan EXO saranghaja (Let’s Love) tajuk lagu. Ini menandakan cinta anda untuk kumpulan EXO. Adakah EXO a Suho?

Suho: EXO … itu kumpulan yang menggambarkan personaliti saya. Dalam 30 tahun hidup di dunia ini, saya telah menyertai agensi selama 15 tahun, menjadikan EXO dan EXO L bersatu dalam hidup saya sendiri.

Q7 Kami sering menunjukkan konsep yang kuat dengan kumpulan EXO, jadi apa konsep yang dilakukan oleh Suho untuk menunjukkan sebagai penyanyi solo?

Suho: Bukan lagu menari yang sengit. Saya cuba untuk menyatakan kisah peribadi saya dengan lebih banyak lirik emosi.

Q8 Bagaimana reaksi ahli? Adakah ahli yang memulakan kerjaya memberikan banyak nasihat?

Suho: Berbanding dengan nasihat, mereka memberi lebih pujian dan sokongan kepada saya. Mereka juga mengatakan bahawa lagu Let’s Love akan mempunyai makna yang mendalam untuk EXO L.

Q9 Bagaimanakah cerita anda berkolaborasi dengan Younha dan teruskan untuk berkolaborasi dengan sesiapa?

Suho: Sebenarnya lagu For You Now pada asalnya lagu solo, tetapi saya rasa lagu ini akan lebih baik jika anda menambah vokal wanita jadi saya bercadang untuk menjemput kerjasama senior Younha. Saya sangat berterima kasih kepadanya. Di masa depan, saya mahu bekerjasama dan tampil dengan senior Nell.

Q10 Apakah aktiviti dan sasaran yang anda ingin capai melalui album solo ini?

Suho: Saya hanya berharap untuk memberitahu kisah tulus saya kepada EXO L dan pendengar secara umum. Saya mahu ini menjadi peluang yang baik untuk membuat suara dan muzik saya tersedia untuk semua orang.

그룹 엑소 수호./ 사진제공=SM엔터테인먼트
Suho EXO / SM Entertainment

Leave a Reply

Top